1
Січень 2022року
запитання — відповідь

Як вказувати вагу продуктів у меню‑розкладі: у брутто чи нетто

На ваші запитання відповідають Тетяна Скапа, державний експерт експертної групи з питань профілактики неінфекційних хвороб та формування здорового способу життя Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ України

Ніна Омельяненко, шеф-редактор «Практики управління дошкільним закладом»

У меню-розклад вносити вагу овочів, риби відповідно до технологічних карток у брутто чи нетто?

Меню-розклад — це документ, який складають на основі примірного чотиритижневого сезонного меню з урахуванням технологічної документації на страви та вироби, наявних харчових продуктів.

У меню-розкладі зазначають:

  • повну назву страв та їх теоретичний вихід для кожної вікової групи;
  • кількість порцій для дітей різних вікових категорій;
  • кількість продуктів харчування, необхідних для виконання меню (вага брутто / нетто): у чисельнику — на одну дитину, у знаменнику — на всіх дітей.

Тобто в меню-розкладі для продуктів та сировини необхідно вказувати і вагу брутто, і вагу нетто.