1
Січень 2022року
запитання — відповідь

Чому нові норми харчування обмежують кількість масла вершкового

На ваші запитання відповідають Тетяна Скапа, державний експерт експертної групи з питань профілактики неінфекційних хвороб та формування здорового способу життя Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ України

Ніна Омельяненко, шеф-редактор «Практики управління дошкільним закладом»

Чому з примірного чотиритижневого меню прибрали на сніданок бутерброд (хліб чи батон, булочка) з вершковим маслом? У дитсадку є діти, які не їдять кашу чи молочне.

Енергетична цінність раціону має відповідати енерговитратам організму. Це забезпечить стабільну нормальну вагу дитини. Якщо їсти багато, вживати продукти з великою кількістю калорій і мало рухатись, виникне енергетичний дисбаланс. Цьому слід запобігати. Споживання великої кількості жиру може бути шкідливим для здоров’я. Наприклад, люди, які споживають надмірну кількість насиченого жиру, мають вищий ризик виникнення серцево-судинних захворювань та інсульту. Саме тому в нормах харчування обмежено кількість насичених жирів, зокрема масла вершкового.

Меню, рекомендоване МОЗ, — не обов’язкове для використання. Його можна використовувати як в повному обсязі, так і частково. Якщо складете своє меню з використанням частини меню, що рекомендує МОЗ, його маєте погодити в територіальному управлінні Держпродспоживслужби.